Студио за татуировки – София

Студио за татуировки – София 1


TRIBAL TATTOOS

Татуирането ни е известно още от древността. Първите данни за това са установени още от рисунки по стените на пещерите на нарисувани човешки тела. Татуирането е било широко разпространено, за това свидетелстват запазените почти до съвършенство татуировки по телата на мумифицирани тела от далечното минало. Най-старото татуирано тяло датира от 5000 г. пр. н.е. на мъж живял през Бронзовата ера. Той бил намерен замръзнал в италиански глетчер. Бил покрит с татуировки от глава до пети,а те изобразявали митични същества и божества. Намерени са дори  еГипетски мумии от преди 15000 г. п. н.е. покрити с татуировки. Но като цяло татуирането станало по-широко разпространено 3000 г. п.н.е. Телата си татуирали както мъжете,така и жените, най-вече за да се отбележи принадлежността им към дадена група и племе,а доста често и за красота. Но първопричината за появата на трайбъл татуиранетое е отличаването на отделните й членове и показване на уникалната им идентичност.Смятало се е,че чрез татуировките хората се отличават и самоопределят от животните .Всъщност още от дълбока древност нарисуваните тела се смятали за изключително привлекателни. Човешкото същество има нужда да принадлежи към дадена група ,именно това е и базовата нужда ,от която са произлезли трайбъл татуировките.

Трайбъл татуировки

Trible Tattoo

Самата дума, от която произлиза този стил в татуирането е tribe- племе, именно тази дума ни отвежда до самото значение на целия стил. Който днешно време е изгубил първоначалния си смисъл,но е запазил сакралната си символика.

В днешно време западните култури все повече и повече се увличат в изкуството на трайбъл татуирането, неговия произход, метод  и символика. Основната символика на трайбъл татуировките е да носят силно вътрешно усещане ,да имат смислено значение за притежателя им, не само външно, модерно проявление.

Този вид татуировки се отличават с изчистен дизайн. Модерния им облик идва най-вече от традиционните Полинезийски, Самоански и Маорийски стила. Основните елементи,които се изобразяват върху телата обикновено са животни или елементи от природата. Всеки символ изобразява цяла история. Например всяко нарисувано животно символизира силите му и служи за защита на носителя му.

Преди да се „появи” модерния пистолет за татуировки древните се татуирали посредством специално изработена за целта куха игла,изработена от местни суровини. За различните райони това най-често били бамбук, кост или друг природен материал. Някои култури обаче използвали и цветни пигменти, в зависимост от локалната им наличност-жълти,червени. Но традиционно трайбъл татуировките се изпълняват в черен цвят.

Традиционните трайбъл стилове били необятни по размер,форма и големина. Бихте се изумили ако видите оригиналните такива и модерните. Последните по-скоро са доста по-изчистени и еднотипни . Най-често срещаните днес са „завъртяни” геометрични фигури,къси линейни елементи и кръгове,а един от най-широко разпространени елементи ,взет от древността е големи и солидни черни площи върху кожата,наричани blackwork. Докато първоначалните трайбъл татуировки били с необятени и разнообразни варианти. Единственото, което спазвали като правило древните татуисти е било всеки от неговото племе да е с подобен дизайн за да се спази основната идея на трайбъл татуирането,а именно отличаването на съответните членове на племето от другите представители на други племена. Но дизайна на самите татуировки бил необятно разнообразен и магичен. Един от най-широко разпространените трайбъл дизайни е т.нар. „моко”,който произлиза от източно полинезийски племена. „Моко” стилът е с дълбока символика ,както всеки един стил,но този конкретно символизира съответния ранг на носителя му,потеклото му и професията му. Моко символизира силата,здравината и мъдростта. Разликата между този стил и днешните татуировки е в това,че съвременните татуировки изразяват индивидуалността на носителя им,докато стила „моко” изразява именно принадлежността на индивида към дадена група или  и връзките му с останалите членове на племето.

Какъвто и стил да изберете важното е да носите татуировката си с гордост и удоволствие.

Защо да си направиш татуировка?

Няколко добри причини и няколко,които не си струват

Thing before you ink! Би трябвало да е мотото на всеки,който реши да си направи татуировка.

Защото историята познава не един или два случая на хора оставили се на импулса си и събудили се на следващия ден освен с ужасен махмурлук,но и с странна татуировка с името на непознат върху ръката си. Или пък петдесет годишния корпоративен мениджър,който и лятото ходи с дълги ръкави, за да прикрива не дотам стилната татуировка ,на която пише Sex Drugs Rock n Roll, която е направил на почивката си в Хавай през 1975г…

Та, преди да пристъпите към това важно решение за вас задайте си няколко основни въпроса и помислете върху мотивацията си. Тук можете да прочетете няколко наистина стойностни мотива и няколко ,за които по-добре се замислете сериозно преди да седнете на стола.

Един от най-широко разпространените мотива е да изразиш себе си, да заявиш гледната си точка пред света. Татуировките са произведения на изкуството,можеш да ги използваш да покажеш на целия свят своята уникална индивидуалност,това което наистина си ти и това,към което се стремиш.

Татуировката е начин да заявиш позицията си към дадено общество или принадлежността ти към някоя група. А и това е била и първоначалната идея на татуирането като цяло. В древността именно така са се различавали  представители и членове на различните племена и общества.

За духовна протекция- за мотористите или екстремистите, за моряците и изобщо  за всички,които практикуват опасни спортове. Добър пример за това е татуировката на око в ръка или око в триъгълник,което е широко разпространен символ за протекция.

За да се отбележи значимо събитие в живота-като преживяване на тежка болест или оцеляване във война.

А понякога има дълбок смисъл в татуировката,ако е направена да се засвидетелства родствена принадлежност,смърт на близък роднина или приятел.

Татуировки, за които се смята,че предизвикват късмет или предпазват от злополуки, са удачен избор на знак върху тялото. Чисто психологическия момент, на това да знаеш,че има нещо,което те пази е достатъчно силно да отблъсне доста отрицателна енергия.

Друга разпространена и удачна причина за да нарисуваш тялото си е да обещаеш нещо на себе си. Да направиш дадения знак в името на това,никога да не забравяш какво си обещал и в какво вярваш,защото повярвайте ми има моменти,когато се забравя.

Широко разпространените татуировки на феи,животни,ангели и други са символи тотеми,които изразяват вътрешната нагласа  на човек,дават му сила и изразяват личното му усещане към света.

А всъщност най-важното е да си наясно със себе си и с това,което усещаш,но все пак има и доста налудничави идеи и мотиви да се татуираш. Ето няколко от тях:

Да се възпротивиш и да застанеш срещу обществото.Моля ви, татуировките няма да променят света.

Или за да приличаш на някой. Не забравяйте,че татуировките изразяват именно вас и вашия поглед върху света.

Не правете татуировка само защото всички го правят.

И накрая не забравяйте ,че няма нищо лошо в това да си направите слон на ръката,ако  това изразява вас няма защо да се притеснявате. Остава да изберете подходящо студио и най-вече професионалист, на който можете да се доверите изцяло.


One thought on “Студио за татуировки – София