Бодиарт

Бодиарт


 

Боди арт – форми и усещане за света

Да се рисува върху тялото е изкуство познато още от древността, когато хората от древните племена са рисували по телата си важни моменти от живота си. Рисуването по телата е начин да се изразят мислите, емоциите и чувствата, да се пресъздадат фантазиите.

Бодиарт или боди пейнтинг е изкуството да се рисува върху човешко голо тяло и да превърне рисунката в ходещо произведение на изкуството.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } <!– see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php

Съвременният боди арт се заражда на Запад през 60 – те години на миналия век, във времената, когато разбиранията за свобода и разкрепостеност навлизат в обществото. През този период тръгват и хипарските движения, появяват се „децата на цветята”, говори се свободно за голотата и света навлиза в нова ера.

Началото на изкуството да се рисува върху голо тяло поставя авангардистът Ив Клайн, който представя своята изложба „Антропометрии”, която представлява отпечатъци на боядисани в синьо голи женски тела върху платно.

Днес в цял свят се правят изложби, конкурси и състезания по боди арт, където най – известните художници на голи тела представят своите виждания за това шеметно и авангардно изкуство.

Но рисуването на голи тела с всяка изминала година набира все повече привърженици и все повече студия за татуировки предлагат на своите клиенти бодиарт на цяло или на части от тяло.

 

Как се рисува върху голо тяло?

 

Ако сте начинаещи в това изкуство и искате да създадете рисунка върху тяло за начало ще са ви необходими: модел и бои, с които да рисувате.

Възрастта на модела или това как изглежда тялото му няма значение, тъй като за една добра рисунка ще са ви необходими единствено вашето въображение и това, което искате да пресъздадете като форми или сюжет.

 

Боите, които се използват при боди арт са: акварел, темперна, Гваш, акрилни бои на водна основа.

 

Най – често бодиарт се прави с помощта на четка, тампон или аерограф ( специална машинка, която впръсква боята по кожата много бързо и лесно).

 

Освен рисуване на голо тяло в последните години стана много популярно рисуването на ръце, лице или други части от тялото. Сред най – популярните временни татуировки е рисуването с къна.

Mehndi – както се нарича това рисуване е част от културата на Индия, но в последните години завладя целия свят. Техниката на полагането на Mehndi е същата като при класическия бодиарт.

 

Ако искате да бъдете неотразими на някое специално събитие или пък искате да имате временна татуировка, то тогава можете да попитате във вашето студио за татуировки дали предлагат бодиарт и да сбъднете мечтата си.